Az ingázók tízparancsolata

2023.09.11

Ahogy azt Marcsi mondja az 5:40-kor Budapest felé induló expressz járaton, "ha új ingázókat zárunk egy 5x5-ös csomagtérbe, az első utazás megkezdése előtt rendkívüli eredményeket érhetünk el az utazási etikett elsajátítása során". Az ingázók tízparancsolata egy kazettás magnón keresztül szól a kopaszok számára a csomagtérben, így az olyan zavaró tényezők kiszűrésre kerülnek, mint a komfort.

Az ingázók tízparancsolata:

1. A felszállási sorrend az ingázási függvénytáblázatból kiválasztott kovariancia mátrix alapján történik, ahol az egyik paraméter az ingázási eskü letétele óta eltelt évek száma, a másik pedig az utazás gyakorisága.

2. Az ülésrend megsértése minden körülmények között szankciókat von maga után. Az ülésrend rendszeres megsértése akár kizárással is járhat az ingázók tanácsából. Minden nap a legkorábban érkező utas elfoglalja a hivatásos ingázók ülőhelyét, ezért annyi táskát kénytelen magával hozni, hogy annak száma elegendő legyen a foglaláshoz.

3. Kizárólag az utazás első húsz percében megengedett a beszélgetés, ezt követően a hivatásos ingázóknak kötelességük elhallgatni.

4. A kovászos uborka nem játék, tilos a buszon kapribogyót, káposztát, savanyú paprikát vagy egyéb erjesztett terméket fogyasztani.

5. Főtt tojás és füstölt kolbász fogyasztása szigorúan tilos.

6. Kizárólag az ajtó előtti ülésen megengedett a széket hátra engedni, ellenkező esetben az akadályozza a mögöttük ülők összkomfortos volán járaton történő utazását.

7. A szellentési tilalom ideje kiterjed a buszon töltött idő egészére, az ingázók tanácsa fejlett fing detektorokkal képesek beazonosítani a kellemetlen széleregetőket.

8. Tilos a hátizsáknál nagyobb csomag felhozatala, kizárólag kisebb darabokban lehetséges a foglalást megvalósítani.

9. A hajnali órákban a telefonálás tilos. A telefonálás kizárólag délután megengedett, de csak akkor, ha annak a hossza nem haladja meg az öt percet.

10. A hivatásos ingázóknak 15 nappal a szabadság megkezdése előtt szükséges bejelenteni az igényüket, amit az ingázási matuzsálem hagy jóvá, évente egy alkalommal engedélyezett a rendkívüli szabadság, de ezt harminc nappal a rendkívüli szabadság megkezdése előtt szükséges bejelenteni.

Az elit klubba való tartozás egy megkülönböztető státuszt jelent. Ezért a hivatásos ingázói státusz elnyeréséhez nem elegendő az ingázók tíz parancsolatának és az ülésrendnek az elsajátítása, hanem ingázói erkölcsi bizonyítvány beszerzése is szükséges. Ebben nem szerepelhet olyan bejegyzés, amely az ülésrend rendszeres megsértésére irányult, vagy gondatlanságból elkövetett kovászos uborka fogyasztása történt. A legaktívabb tagok megpályázhatják a platina tagságot, amely egy messenger csoportba való felvételre jogosít, ahol folyamatosan tájékozódhatnak a vonalon előre megfontolt szándékkal elkövetett anomáliákról, amelyért a nem hivatásos ingázók felelősek.

fejléckép: Pavel Petrovich Svinin - Travel by Stagecoach Near Trenton, New Jersey (1811–ca. 1813)