Titkárnő fekete golyóstollal

2023.10.02

Nancy Wake Chanel rúzzsal az ajkán rajtaütést hajtott végre a Gestapo helyőrsége ellen.

Virginia Hall fél lábbal lett minden idők legsikeresebb amerikai kémnője.

Josephine Baker kottáján szállította a láthatatlan tintával írt információkat Angliába.

Mata Harit kémkedésért és hazaárulásért halálra ítélték, holott egyiket sem tudták rábizonyítani.

*

Feljegyzést írok arról, amit a kollégák csinálnak. Francia kockás füzetbe, fekete tollal. Eddig hatvan oldalt írtam tele, a spirálfüzet száz lapos. Az igazgatóság előtti asztal előtt ülök, openoffice vesz körül, rá látok a karámra. Egyből feltűnik, ha valaki nem dolgozik.

Az igazgató az irodájában ül és elmélyülten dolgozik a cég növekedése érdekében. A Porsche-ét is csak azért vette a cég kontójára, hogy jobban képviselje a munkavállalók érdekeit. A karácsonyi bónusz elmaradt.

Ehhez a multihoz egy másik multitól jöttem, a kisvállalkozások mindig alacsonyabb béren jelentettek be, mint amennyit kézhez kaptam. Szeretem a multikat, emberbarátak és becsületesek, akár csak az igazgató. Apám volt a tejesember Karancslapujtőn, sokra vitte, de én még őt is túlszárnyaltam. Az irodai kisegítő képzés mellett, gépíró tanfolyamra jártam és titkárnő lettem.

Ez az asztal, ami előtt ülök nem az enyém, de a kövirózsa a zöld cserépben az én tulajdonom, black friday alkalmával vettem az aluljáróban, száz forint volt. Három spirálfüzetet teleírtam. Az igazgatótól már harminckét szóbeli dicséretet kaptam és kilenc írásbelit, természetesen egyszer sem volt megrovásban részem.

*

Nancy Wake rajtaütést hajtott végre a Gestapo helyőrsége ellen.

Josephine Baker kottáján szállította az információkat Angliába.

Mata Harit kémkedésért és hazaárulásért halálra ítélték.

*

Egész nap rejtőzködik az igazgató; elhivatott férfi, nem akarja megzavarni a munkát a karizmatikus megjelenésével. Két hete kérdeztem tőle valamit, de annyira elfoglalt, hogy közölte, a két hónap múlva esedékes meetingen fogja megválaszolni. Előfordult, hogy az ereszdeszkán csúszik le, a múlt héten is ez történt, amikor kiderült, hogy elmaradt a beígért bérfejlesztés. Nem akarta félretájékoztatni a népet.

Én is magas vagyok, de az igazgató majdnem fele akkora mint én. Nem írok le mindent, csak a lényeget firkantom a francia kockás füzetembe. Szeretem nézni ahogyan dolgoznak a többiek, már csak az tölt el nagyobb örömmel, ha jegyzeteket készíthetek róluk, amikor nem termelnek profitot.

Az igazgató szigorú férfi, ha rá gondolok, az ágyékomból érkező impulzusok megrémítenek. Délutánonként kioson az étterembe. Ötcsillagosba természetesen, csakis azért, hogy a legjobb üzemanyaggal a legjobb teljesítményt nyújtsa.

*

Josephine Baker információkat szállított.

Mata Harit kivégezték.

*

Az igazgató budapesti származású én vidéki. Olyan a kapcsolatunk, mint egy telenovellában: a cseléd és a ház ura. Az igazgató zseniális ötlete volt az openoffice. Így határt szabunk a logásnak és a közös tér közösséget épít. Azt mondta, sajnálja, hogy neki egyszemélyes iroda jutott, ami nagyobb mint a mi harminc személyes légüres terünk. Irigyel minket.

Én szüntelenül körmölök azért, hogy a legvilágosabb képet kapja a vállalat működéséről, hiszen ha nem lennék, nem tudna róla, hogy az alattvalói mennyit facebookoznak és nézik a youtube-ot. Az közös érdekeinket képviselem, de néha úgy érzem, hogy a többiek nem kedvelnek.

*

Mata Harit kivégezték.

fejléckép: Paul Charles Chocarne-Moreau - Looking Across the Seine (1884)