A szentelt szignó

2023.11.13

És most benyálazom az ujjam, és a nedves ujjbegyemmel az arcomhoz emelem a számlát. Megbizonyosodom arról, hogy szabvány szerinti bizonylat, számlatömb vagy más módon előállított, adóigazgatás azonosításra alkalmas, szigorú számadású bizonylat. Az elektronikus számlákat is ki kell nyomtatni, ráírjuk az iktatószámot és szkenneljük.

Hogy így eltűnik róla az elektronikus hitelesítés? Azért csináljuk így, mert harminc éve is így csináltuk. Tudom, hogy akkor még nem volt elektronikus számla, de a jól bevált protokollt kár lenne holmi digitális szeszély miatt újragondolni.

Vizsgálat során meg kell győződni arról, hogy legalább a számla sorszáma, a kibocsátójának a neve, a címe és az adóigazgatási azonosító száma a vevő neve és címe, a teljesítés időpontja… mondjam lassabban? Hogy te ezeket már tudod? Azért mert könyvvizsgáló vagy még nem árt az ismétlés, főleg hogy te fogsz helyettesíteni a szabadságaimon. Nem kell nagyképűsködni, értem én, hogy pénzügyi vezető voltál korábban, de ettől még ne gondold azt, hogy te szartad a számviteli törvényt.

Akkor térjünk át a kimenő levelekre és a szerződésekre. Azt akarod bemesélni nekem, hogy ismered az iktató programot? Méghogy elavult, igaz DOS alatt fut, de remekül adaptálható akár a Windows 7-hez is. Hidd el, ismerni és érezni, érteni a program minden rezdülését nem ugyanaz. Ha megismered az iktató programot, akár még a postát is kezelheted a jövőben. Egy ilyen ambiciózus fiatalember, sokra viheti, akár a belső posta kezelését is átveheted. Tudom milyen tűz ég benned, valamikor én is voltam fiatal. De hidd el, a kitartó és az alázatos munka meghozza a gyümölcsét. Ha keményen dolgozol, akár te válhatsz azzá a személlyé, aki az aláírásra szánt dokumentumokat beviszi az ügyvezetőnek.

Amikor aláír az ügyvezető az olyan, mint amikor mi a halandók szenteltvízbe dugjuk az ujjbegyünket, vagy amikor elolvad a nyelvünkön az ostya. Ő a mi urunk, a mindenhatónk, aki szerződések sorsáról dönt. Egyszer vétkeztem, rányitottam az ügyvezetőre szignózás közben, nem akartam szándékosan megzavarni az oltáriszentséget. Szégyenlősen eltakarta a szerződéseket, mert a szentelt dolgát végezte épp. Az eksztázis pillanatában égtek a mécsesek és füstöltek az illatosítók, a mágikus toll pedig megcsillant a kezében. Csomagolsz? De miért, hiszen a java még csak most jön. Tudod, most mutatom meg a címkézési rendet. A rózsaszín a pénzügy, a sárga a beszerzési vezető, a kék pedig az ügyvezető…