Teknős Park - (visszavonult óriás)

2021.06.27

Tudtatok róla, hogy Balatonföldváron van egy Teknős Park és én pedig imádom a tekiket? Mit ad Isten, idén sikerült meglátogatnom őket, és több mint 283 négylábú páncélost ismerhettem meg a park területén.

Sarkantyús, aldabrai, görög, mór, aligátor és még sorolhatná milyen teknősségekben volt részem a park több mint fél hektáros területén, ahol 283 teknős él, az egészen pici tekiktől kezdve az óriásokig, szárazfölditől a vízig, vegánoktól kezdve a hozzám hasonló húsimádókig. Évente irgalmatlan sok 150-200 kisteknős születik(?), vagy inkább kel ki a tojásából a park területén.

Aktívak a tekik, akárcsak a nyulak!

Engedjétek meg, hogy bemutassam a parkban megismert legkedvencebb tekimet. 1910-ben született Egyiptomban, a park felhozatalából ez a teknős nyerte el leginkább a tetszésem. Egy sarkantyús teknősről beszélünk, amelyek akár 80 centiméter nagyra és 100 kilósra is képesek megnőni, bár valószínűleg nem egy nyelvet beszélünk, de meglehetősen jól megértettük egymást. 

A visszavonult óriást, több mint húsz percen keresztül csodáltam, bekapott egy fűcsomót és elaludt közben, felébredt, rágott néhányat, majd ismét szunyókált, miután kipihente ezt a megerőltető fizikai aktivitást, elindult és a séta közben ismét szundított egyet. 

El tudjátok képzelni, hogy 111 évet éljetek?

Én simán! Remélem 2104-ben még aktív éveimet fogom élni és vígan szundikálhatok két falatka között, miközben elfelejtem annak a mondatnak az elejét, amit elkezdtem, éppen úgy mint ahogyan ez most is történt.

Én és a tekijeim