Szorongás kalauz - 4 tipp, hogyan kerüld el a válaszadást arra a kérdésre: hogy vagy?

2021.06.11

Egy éve ugyanabban a rossz cipőben jártunk, és csak remélni tudjuk, hogy végre ledobhatjuk legalább azt az agyon használt zoknit, mégha a cipőt vissza is kell húznunk a csupasz lábunkra. Szorongok, nehogy megkérdezzék tőlem mi újság, sosem tartottam ettől a kérdéstől ennyire, mert nyugaton a helyzet változatlan, így az elmúlt egy év megtanított arra, ha kérdeznek, hogyan térjek ki a válaszadás elől. 

Az elkerülési hadművelet lépései

1. Lépcsőfok: Óvakodj az emberektől, hogy megóvd őket

Ha el akarod kerülni azt, hogy  a rettegett kérdést feltegyék számodra, az a legbiztonságosabb, ha kerülöd az embereket. Tudom, az elmúlt időszakban ez kivitelezhető volt, hiszen sem munkahelyi környezet, sem pedig a családi kapcsolatok megélésére nem volt mód, sőt mi több, ez szégyenteljesnek minősült, és szembement a COVID kezelés tíz parancsolatával. 

Így a lelkibékéd megóvása érdekében és azért, nehogy véletlenül tömeggyilkosnak gondoljanak, óvakodj az emberektől, a távolságot az alapján határozd meg, mennyire kedveled az illetőt: minél jobban, annál távolabb.

2. Lépcsőfok: A válaszadás megkerülése

Számtalan nem válasz létezik a rettegett kérdésre, alkalmazd bátran, a legtöbb esetben a rutintalan kérdezők már ezen a rostán is fennakadnak. 

Nincsen semmi; minden rendben; köszönöm, elvagyok; jól vagyok, köszi; köszönöm, megvagyok; remekül, köszi; élek köszi; hát, elvagyok. 

Miért gondolom, hogy ezek nem is valódi válaszok egy kérdésre?

Mert önmagában már a kérdés sem valódi.

Nem sok elvárásom van egy kérdéssel szemben, de az a minimum kirtérium, hogy azzal a szándékkal készül, hogy megtudjunk valami újat a világról és nem udvariaskodásnak szánjuk a kérdésfeltevést, tehát specifikus, koncentrál az egyénre. A hogy vagy, nem koncentrál semmire és annyira általános, hogy hogyan is tudhatnánk meg bármit az egyén lelki, mentális, fizikális állapotáról. 

3. Lépcsőfok: A visszakérdezés

Sokan, akik hogy vaggyal kérdeznek, nem is rád kiváncsiak valójában, mert akkor konkrét kérdéssel jönnének feléd, a munkahelyeden a közveszélyes munkakerülő kollégádról, vagy a macskádról, aki töltöttkáposztaszagú szőrcsomókat köhög fel. De a hogy vagy kérdés, azt az érzetet keltheti benned, hogy valójában nem is rólad akarnak megtudni valamit, hanem neked akarnak elárulni magukról dicsteljes infókat.

4. Lépcsőfok: Az őszinteség

Ha úgy érzed, hogy el kell mondanod a kérdezőnek, hogy számodra mennyire felkavaró ez a kérdés, mert nem történik veled semmi, mondd el neki bátran, lehet meg fogsz lepődni, de ő is arra kíváncsi csak, hogy végre valakinek őszintén elmondja mennyire lankasztó, stagnáló éven van ő is túl.