Fekete pont

2021.09.05

Amikor az első megfonnyadt levelek csörögve hullottak a zöld gyepre, és a gyülekező fecskék meghajlították maguk alatt a villanyvezetékeket, tudtam, hogy elérkezett a szeptember, vissza kell ülnöm az iskolapadba. Az iskolakezdés mindig nagy kihívást jelentett számomra, lehetőleg minél több és frappánsabb szöveget akartam az asztalom lakkozott felületére karcolni.

De az egyik évben, ahogyan az alsó tagozatból, átkerültünk a felsőbe, valami megváltozott.  

Az osztályteremben található padok mások voltak, mint a megszokottak, ezekre műanyag asztalterítőket helyeztek, ami rendkívüli örömöt okozott számomra, ugyanis a felületét a legváltozatosabb módon dekorálhattam ki. Barátnőmmel meghúztuk a határt a terítő közepén, ő mértani alakzatokat pingált a színes tollaival, én pedig szövegeket firkantottam a felületre. Alandóan fecsegtünk és zizegtünk, ezért folyamatosan kaptuk a dorgálást, hogy mi lánylétünkre milyen rosszul viselkedünk, holott csak elevenek voltunk, telistele élettel, amit mindenáron bele akartak súvasztani egy sablonformába, hogy úgy viselkedjünk, ahogyan a nagykönyvben meg van írva.

Magolj nagybetűs kussban, ne kérdezz, ne kérdőjelezz meg semmit, fogadj el mindent érvek nélkül.


Hiperaktivitásunk ellenére, igyekeztünk jól viselkedni, mert féltünk a fekete pontoktól, ugyanis ha tíz pont összegyűlt az egész osztályban, akkor szétültettek bennünket és egy ideális ülésrendet alakítottak ki. Szeptember végén érkezett el a pillanat, amikor belekarcolták a faliujságra függesztett névsorba az utolsó gombócot, így létrehoztak egy ideális sorrendet. Egyértelmű volt a logika, fiú lány párokat hoztak létre, mert abba a hitbe ringatták magukat, hogy ez majd megakadályozza a folyamatos locsogást a tanteremben. A másik ami szembetűnt, hogy az első padsorokban a kitűnő tanulók voltak, jó magaviselettel, de a tanári asztaltól hátra haladva egyre rosszabbul teljesító diákok kerültek.

Egy harmincfős osztályon belül, az utolsó sorban találtam magam, repkedő papírgalacsinok és a legváltozatosabban káromkodó osztálytismétlő fiúk között.

Ekkor úgy éreztem, hogy lemondtak rólunk.